News

La Unitat de Cognició i Plasticitat Cerebral al Saló de l’Ensenyament de Barcelona

Amb motiu d’aquesta fira d’orientació educativa i professional i com a part de l’IDIBELL, el nostre grup ha participat a l’Espai Ciència del Saló de l’Ensenyament de Barcelona 2016. Els investigadors Anna Martínez, Berta Nicolás i Ignasi Sols van tenir el seu espai durant el dia 10 de març al stand organitzat per la Institució CERCA (CEntres de Recerca de CAtalunya), en el que van fer una exposició general sobre la investigació en neurociència cognitiva, les activitats del nostre grup d’investigació, així com sobre quins camins formatius es poden prendre per a arribar a treballar en un grup d’investigació com el nostre.

L’activitat es va dividir en dos focus. La Berta i l’Ignasi es varen encarregar fonamentalment de l’explicació de les activitats de recerca en el camp de la neurociència cognitiva (amb ajuda d’un audiovisual fet amb aportacions de diversos membres del nostre grup d’investigació) i a orientar als pares i alumnes interessats en saber quines vies formatives porten a fer un doctorat o treballar en investigació. D’altra banda, l’Anna va portar a terme un petit taller en el que (amb ajuda del pòster que es veu a la imatge) va explicar als estudiants en què consisteix el mètode científic, incloent exemples de la investigació que portem a terme a la Unitat de Cognició i Plasticitat Cerebral i explicacions sobre els mètodes utilitzats al laboratori. L’objectiu era fer pensar als estudiants sobre com es podrien aplicar els mètodes explicats, les raons per a decidir dissenyar un experiment d’una manera concreta i no d’una altra, i com, partint del que es coneix i les preguntes fetes pels investigadors, podem arribar a ampliar el nostre coneixement si fem una aproximació sistemàtica que segueixi el mètode científic.

 

PosterIMG_v2

 

Es van apropar al nostre stand i varen participar al taller alumnes de 4t de l’E.S.O., i fonamentalment de 1r i 2n de batxillerat, així com els seus pares i professors. De fet, alguns dels alumnes havien participat feia uns anys en els tallers de l’Escolab, una iniciativa divulgativa i educativa organitzada anualment per l’ajuntament de Barcelona en col·laboració amb les universitats i centres de recerca de Barcelona (en aquestes activitats, un grup d’alumnes visita el laboratori, els investigadors donen una xerrada explicant en què consisteix la nostra recerca i es fan tallers per a que vegin en acció algunes de les tècniques que fem servir al nostre camp de recerca). Tots els que van participar de les activitats del nostre stand van quedar molt satisfets amb les explicacions i la informació professional i divulgativa compartida pels nostres investigadors; l’experiència i la rebuda han estat molt positives. Tant els alumnes com els pares buscaven sobretot orientació professional i educativa, i esperem amb aquesta activitat haver aconseguit apropar una mica la ciència i el camp de la investigació a les noves generacions, cultivant una mica el seu interès, ensenyant coses noves que difícilment veuran a les seves classes o el seu dia a dia, i donant informació i consells sobre els camins per a arribar a dedicar-se professionalment a la recerca científica.

Agraïm la labor de coordinació i suport logístic del Departament de Comunicació de l’IDIBELL i esperem seguir participant en activitats divulgatives i d’orientació d’aquest tipus en el futur.